Originele onderdelen
6 maanden garantie
Gratis parkeren
06 50 56 47 47

Bel ons direct

info@amstelveenrepair.nl

Stuur ons een mail

Waterschade

Of je nu een wat oudere iPhone hebt of de allernieuwste ‘waterdichte’ Samsung, deze apparaten zijn vaak niet zo waterdicht als de fabrikant ons wilt doen geloven. Als dat wel zo was had je deze tekst waarschijnlijk nu niet gelezen. Heb jij per ongeluk je telefoon of tablet in het water (of een andere vloeistof) laten vallen? Laat je toestel in ieder geval zo snel mogelijk door Amstelveen Repair behandelen! Hieronder lees je wat je nu het beste kunt doen en nog belangrijker wat je nu absoluut niet moet doen.

Dit moet je absoluut niet doen:

  • NIET opladen - Valt je telefoon uit of gaat hij snel leeg nadat hij in contact is gekomen met een vloeistof. Water en stroom gaan niet samen. Doe je dit wel dan zal je vrijwel zeker je toestel beschadigen. Ook niet heel even om te kijken of hij nog wel oplaadt/aan gaat. Een splitsecond kan al genoeg zijn om grote schade aan te richten aan de binnenkant.
  • NIET drogen- Natuurlijk mag je de buitenkant van je telefoon afnemen met bijvoorbeeld een doek, graag zelfs. Maar wat je beter niet kunt doen is het droogproces versnellen. Technieken zoals je smartphone op de kachel leggen of föhnen om deze te drogen kunnen het alleen maar erger maken. Hiermee versnel je het roestproces aan de binnenkant van je telefoon. Roest kan elektronische onderdelen aan de binnenkant blijvend beschadigen.
  • NIET aanzetten/gebruiken – Als je vermoed dat er water in je telefoon is gekomen kan je deze beter niet gebruiken tot dat de binnenkant gereinigd is. Ook na 3 dagen ‘drogen’ niet aanzetten, er kan nog steeds vocht aan de binnenkant aanwezig zijn.
  • NIET schudden – Wanneer je met de telefoon schudt, kun je het water in jouw telefoon verspreiden. Waar dit misschien eerst maar aan één kant van de telefoon schade aan had kunnen brengen, geef je het water nu de kans meerdere kwetsbare plekken te bereiken.

Dit moet je zeker wel doen:

  • Uitschakelen - Door je toestel uit te schakelen minimaliseer je de kans op schade.
  • Verwijder de batterij - Dit kan helaas niet bij alle toestellen, daarbij is het ook niet onze bedoeling je aan te moedigen om het hele apparaat uit elkaar te slopen. Kun je de batterij simpel los nemen, doe dat dan.
  • Droog af – Zoals we hierboven al hebben beschreven bedoelen we niet dat je het toestel moet gaan drogen. Neem de buitenkant van de telefoon af zodat er niet nog meer vocht in kan dringen. Verwijder de losse onderdelen zoals je hoesje, (mogelijk) de backcover van je toestel, tray van simkaart en of SDkaart.
  • Spoed - Laat je toestel zo snel mogelijk door ons reinigen. Tijd is een belangrijke factor, hoe sneller hoe beter.

Fabels/Fun facts:

Stop je telefoon alsjeblieft niet in de rijst. Het kan serieus meer kwaad doen dan goed. Rijst kan heel goed vocht opnemen, helaas zit het vocht aan de binnenkant van het toestel (tenzij je deze zelf kunt openen) kan de rijst hier dus niet bij. Komt de rijst wel in contact met vocht dan bind het zetmeel uit rijst met vuil van je telefoon. Hierdoor krijg je een vieze plakkerige telefoon met mogelijk een verstopte laadpoort of knopjes die vastlopen.

Niet drogen, dus ook niet in de magnetron leggen, ja echt, we hebben het meegemaakt.

Gedekt door verzekering?

Uw telefoon of tablet kapot? Dit is vaak gedekt door uw inboedel-, aansprakelijkheids- of reisverzekering. Een aparte toestelverzekering is hiervoor dus niet nodig. Vraag bij ons direct online een gespecificeerde offerte aan. Deze kunt u inleveren bij uw verzekeraar.