Deel dit artikel

Of je nu een wat oudere iPhone hebt of de allernieuwste ‘waterdichte’ Samsung, deze apparaten zijn vaak niet zo waterdicht als de fabrikant ons wil doen geloven. Als dat wel zo was, had je deze tekst waarschijnlijk nu niet gelezen. Heb jij per ongeluk je telefoon of tablet in het water (of een andere vloeistof) laten vallen? Laat je toestel in ieder geval zo snel mogelijk door Amstelveen Repair behandelen! Hieronder lees je wat je nu het beste kunt doen en nog belangrijker wat je nu absoluut niet moet doen.

Dit moet je absoluut niet doen bij waterschade

NIET opladen

Valt je telefoon uit of gaat hij snel leeg nadat hij in contact is gekomen met een vloeistof? Water en stroom gaan niet samen. Doe je dit wel, dan zal je vrijwel zeker je toestel beschadigen. Ook niet heel even om te kijken of hij nog wel oplaadt/aangaat. Een splitsecond kan al genoeg zijn om grote schade aan te richten aan de binnenkant.

NIET drogen

Natuurlijk mag je de buitenkant van je telefoon afnemen met bijvoorbeeld een doek, graag zelfs. Maar wat je beter niet kunt doen, is het droogproces versnellen. Technieken zoals je smartphone op de kachel leggen of föhnen om deze te drogen kunnen het alleen maar erger maken. Hiermee versnel je het roestproces aan de binnenkant van je telefoon. Roest kan elektronische onderdelen aan de binnenkant blijvend beschadigen.

NIET aanzetten/gebruiken

Als je vermoedt dat er water in je telefoon is gekomen, kan je deze beter niet gebruiken totdat de binnenkant gereinigd is. Ook na 3 dagen ‘drogen’ niet aanzetten, er kan nog steeds vocht aan de binnenkant aanwezig zijn.

NIET schudden

Wanneer je met de telefoon schudt, kun je het water in jouw telefoon verspreiden. Waar dit misschien eerst maar aan één kant van de telefoon schade had kunnen aanbrengen, geef je het water nu de kans meerdere kwetsbare plekken te bereiken.

Dit moet je zeker wel doen bij waterschade

Uitschakelen

Door je toestel uit te schakelen minimaliseer je de kans op schade.

Verwijder de batterij (indien mogelijk)

Dit kan helaas niet bij alle toestellen, daarbij is het ook niet onze bedoeling je aan te moedigen om het hele apparaat uit elkaar te slopen. Kun je de batterij simpel losnemen, doe dat dan.

Droog af

Zoals we hierboven al hebben beschreven, bedoelen we niet dat je het toestel moet gaan drogen. Neem de buitenkant van de telefoon af zodat er niet nog meer vocht in kan dringen. Verwijder de losse onderdelen zoals je hoesje, (mogelijk) de backcover van je toestel, tray van simkaart en of SD-kaart.

Spoed

Laat je toestel zo snel mogelijk door ons reinigen. Tijd is een belangrijke factor, hoe sneller hoe beter.

Fabels & Fun facts over waterschade

Stop je telefoon alsjeblieft niet in de rijst

Het kan serieus meer kwaad doen dan goed. Rijst kan heel goed vocht opnemen, helaas zit het vocht aan de binnenkant van het toestel (tenzij je deze zelf kunt openen) kan de rijst hier dus niet bij. Komt de rijst wel in contact met vocht dan bindt het zetmeel uit rijst met vuil van je telefoon. Hierdoor krijg je een vieze plakkerige telefoon met mogelijk een verstopte laadpoort of knopjes die vastlopen.

Niet drogen in de magnetron, ja echt, we hebben het meegemaakt.

Conclusie

Het ervaren van waterschade aan je kostbare toestel kan stressvol zijn, maar door de juiste stappen te volgen, vergroot je de kans op een succesvol herstel aanzienlijk. Onthoud dat je je toestel niet meteen moet proberen op te laden of te gebruiken na blootstelling aan vloeistof. Handel snel, schakel het apparaat uit, verwijder de batterij (indien mogelijk), en breng het naar een professioneel reparatiecentrum voor een grondige reiniging en herstel.